Záhrada šéfkuchára
Prvú októbrovú nedeľu som si s priateľmi
vyšla na výlet do záhrady známeho hotela Les
Manoir aux Quat’Saisons neďaleko Oxfordu. Preslávená je najmä reštaurácia šéfkuchára Raymonda Blanca. Ten je celebritou vo
svete gastronómie. Tajomstvo jeho kuchyne spočíva práve v organickej záhrade,
ktorá sa rozlieha okolo
hotela. Myslím si, že
maximálny kulinársky zážitok môže byť jedine z kvalitných čerstvých surovín a
príbeh z taniera začína už na záhone. My doma možno nemáme Michelin star kuchyňu,
ale vždy sa môžeme inšpirovať u profesionála.
V konečnom dôsledku ak pestujeme a varíme s láskou, tomu sa žiadne
hviezdičky nevyrovnajú.
Záhrada je
rozdelená na sedem častí: zeleninová záhrada, bylinková záhrada, hubové
zátišie, záhon s príklopmi (zvonmi), Fugetsu-an čajový dom, ovocný sad,
anglická vodná záhrada.
Zeleninová záhrada
100% organická záhrada je certifikovaná Asociáciou pôdy. Reštauráciu zásobuje 90 druhmi čerstvých šalátov a zeleninou počas jarnej, letnej a jesennej sezóny. Medzi zeleninou nájdeme aj zvláštne druhy pôvodom z východnej Ázie, ktoré dodávajú Raymondovej kuchyni jedinečnú a exotickú príchuť.
Bylinková záhrada
V mozaikových záhonoch dominujú predovšetkým takzvané micro bylinky. Z tých sa zbierajú len mladé a jemné výhonky kvôli zachovaniu optimálnej chuti. Nájdeme tam tak tradičné ako aj exotické bylinky pestované vonku aj v skleníku.
Zvonový záhon
Stovky cukiet pestujú pod terakotovými zvonmi kvôli ich kvetom. Táto odroda sa volá Milano di Nero a vyznačuje sa bohatými a veľkými kvetmi. Počas letnej sezóny denne spotrebujú v kuchyni až do 200 kvetov.
Tiež tu
nájdeme baklažány, papriku a žeruchu.
Fugetsu-an čajový dom
Počas
svojich ciest sa Raymond zaľúbil do Japonska a tak sa rozhodol, za pomoci
záhradného dizajnéra Roberta Ketchnella, vybudovať upokojujúcu japonskú čajovú
záhradu. V nej sa nachádza prekrásny čajový domček, ktorý prenáša svojich
návštevníkov do sveta pokoja, kde môžu nerušene oceniť krásu a jednoduchosť
jeho okolia.
Ovocný sad
Skutočným klenotom záhrady je práve ovocný sad. Na tejto zbierke tých najzvláštnejších britských odrôd pracuje Raymond so svojím tímom posledných 20 rokov. Len v roku 2011 tu zasadili 800 jabloní a hrušiek.
Anglická vodná záhrada
Vznik tejto
časti záhrady sa datuje do 16. storočia, kedy tu sídlili mnísi. Zaujímavosťou
je, že hoci jazero je vytvorené umelo, voda pochádza z prírodných prameňov.
Ukážkový ovocný sad s
množstvom hrušiek a jabloní špeciálnym spôsobom trénovaných do podoby
zakrpatených foriem “Espalier” a “Cordon” (z angličtiny)
A takto vyzerá čerstvo
zasadená jabloň: odrody ‘Golden Delicious’ na podpníku M9
|
Jazero vybudované
mníchmi v 16. Storočí zásobované vodou z prírodných prameňov
|
Určite sa plánujem vrátiť a detailnejšie preskúmať túto neobyčajnú záhradu. Tentokrát sme návštevu absolvovali bez sprievodu a bez ochutnávky jej plodov. My sme tam boli cez víkend, ale od pondelka do piatka ponúkajú tour aj so sprievodom a v cene 30 libier je tiež čajové občerstvenie.
Dakujem za inspiraciu. Tesim sa na dalsi prispevok a TIP na navstevu Raymondovej restauracie s jeho zdravym kucharskym pristupom.
OdpovědětVymazat..děkuji,tomuhle říkám pastva pro oči i duši
OdpovědětVymazat