neděle 23. října 2016

Návštevy záhrad a inšpirácie

Záhrada šéfkuchára


Prvú októbrovú nedeľu som si s priateľmi vyšla na výlet do záhrady známeho hotela Les Manoir aux Quat’Saisons neďaleko Oxfordu. Preslávená je najmä reštaurácia šéfkuchára Raymonda Blanca. Ten je celebritou vo svete gastronómie. Tajomstvo jeho kuchyne spočíva práve v organickej záhrade, ktorá sa rozlieha okolo hotela. Myslím si, že maximálny kulinársky zážitok môže byť jedine z kvalitných čerstvých surovín a príbeh z taniera začína už na záhone. My doma možno nemáme Michelin star kuchyňu, ale vždy sa môžeme inšpirovať u profesionála.  V konečnom dôsledku ak pestujeme a varíme s láskou, tomu sa žiadne hviezdičky nevyrovnajú.

Záhrada je rozdelená na sedem častí: zeleninová záhrada, bylinková záhrada, hubové zátišie, záhon s príklopmi (zvonmi), Fugetsu-an čajový dom, ovocný sad, anglická vodná záhrada.

Zeleninová záhrada


100% organická záhrada je certifikovaná Asociáciou pôdy. Reštauráciu zásobuje 90 druhmi čerstvých šalátov a zeleninou počas jarnej, letnej a jesennej sezóny. Medzi zeleninou nájdeme aj zvláštne druhy pôvodom z východnej Ázie, ktoré dodávajú Raymondovej kuchyni jedinečnú a exotickú príchuť.

Bylinková záhrada


V mozaikových záhonoch dominujú predovšetkým takzvané micro bylinky. Z tých sa zbierajú len mladé a jemné výhonky kvôli zachovaniu optimálnej chuti. Nájdeme tam tak tradičné ako aj exotické bylinky pestované vonku aj v skleníku.

Zvonový záhon


Stovky cukiet pestujú pod terakotovými zvonmi  kvôli ich kvetom. Táto odroda sa volá Milano di Nero a vyznačuje sa bohatými a veľkými kvetmi. Počas letnej sezóny denne spotrebujú v kuchyni až do 200 kvetov.

Tiež tu nájdeme baklažány, papriku a žeruchu.

Fugetsu-an čajový dom


Počas svojich ciest sa Raymond zaľúbil do Japonska a tak sa rozhodol, za pomoci záhradného dizajnéra Roberta Ketchnella, vybudovať upokojujúcu japonskú čajovú záhradu. V nej sa nachádza prekrásny čajový domček, ktorý prenáša svojich návštevníkov do sveta pokoja, kde môžu nerušene oceniť krásu a jednoduchosť jeho okolia.

Ovocný sad


Skutočným klenotom záhrady je práve ovocný sad. Na tejto zbierke tých najzvláštnejších britských odrôd pracuje Raymond so svojím tímom posledných 20 rokov. Len v roku 2011 tu zasadili 800 jabloní a hrušiek.

Anglická vodná záhrada

Vznik tejto časti záhrady sa datuje do 16. storočia, kedy tu sídlili mnísi. Zaujímavosťou je, že hoci jazero je vytvorené umelo, voda pochádza z prírodných prameňov.


Oáza pokoja v japonskej záhrade



Fugetsu-an čajový dom





Organická zeleninová záhrada


Bylinkové záhony a skleník
Zoznam pestovných odrôd paradajok, baklažánov a čili





Polyetylénový tunel s bohatou úrodou paradajok, čili a dvojfarebnej bazalky

Jesenné predstavenie v podobe hry farieb, svetla a rôznych textúr na záhone lúčnych kvetov a tráv

Ukážkový ovocný sad s množstvom hrušiek a jabloní špeciálnym spôsobom trénovaných do podoby zakrpatených foriem “Espalier” a “Cordon” (z angličtiny)

A takto vyzerá čerstvo zasadená jabloň: odrody ‘Golden Delicious’ na podpníku M9

Jazero vybudované mníchmi v 16. Storočí zásobované vodou z prírodných prameňov

Určite sa plánujem vrátiť a detailnejšie preskúmať túto neobyčajnú záhradu. Tentokrát sme návštevu absolvovali bez sprievodu a bez ochutnávky jej plodov. My sme tam boli cez víkend, ale od pondelka do piatka ponúkajú tour aj so sprievodom a v cene 30 libier je tiež čajové občerstvenie.

2 komentáře:

  1. Dakujem za inspiraciu. Tesim sa na dalsi prispevok a TIP na navstevu Raymondovej restauracie s jeho zdravym kucharskym pristupom.

    OdpovědětVymazat
  2. ..děkuji,tomuhle říkám pastva pro oči i duši

    OdpovědětVymazat