sobota 19. listopadu 2016

Příprava na zimu začíná - Víťova zahrada 14/11/16

Přelom října a listopadu znamená příchod prvních mrazů a také přípravu zahrady na zimu. Je vždy potřeba reagovat na aktuální počasí, popř. na blízkou předpověď. Co se týče trvalkového záhonu, příroda nám dá jasně najevo, že pro tento rok skončila a že je potřeba ji připravit na přezimování. Nadzemní část rostliny odumírá a mění svou barvu do hněda. To nám říká, že všechny živiny se již stáhly do podzemní (trvalkové) části rostliny, díky které rostlina přečká zimu.

Někdo ponechává záhony jak jsou a pustí se do úklidu až na jaře (v chladnějších klimatech je to dokonce některou literaturou i doporučováno). Je pravdou, že spousty rostlin přes zimu ocení především ptáci, kteří se krmí na jejich semenech. Já osobně mám ale rád záhony uklizené a ptákům pravidelně doplňuji krmítka. 

Začal jsem pivoňkami (Paeonia spp.) a postupně se dostávám k dalším rostlinám, jako jsou jiřiny, sasanky, astry a mnoho dalších (Dahlia spp., Anemone spp., Aster spp.). Na pozemku mého rozměru bohužel nejde udělat vše v jeden den. Dokonce to není možné ani v několika dnech. Na stříhání všech rostlin si většinou vyčlením necelé dva týdny. Poté následuje sázení cibulek a jako naposledy přijde na řadu rozvážení mulče (hnoje). Velmi oblíbená část roku začíná :-) 

Mezi další práce patří čištění a okopávání půdy kolem stromů a zastřihávání okrajů trávníků. Pamatujte, že trávník stále roste do 5°C. 


U pivoněk nejdříve odstraníme podpěry. Já používám s mřížkou uvnitř kruhu. Pivoňky jsou tak drženy všude a ne jen po obvodu.


Následně půdu zryjeme a přidáme vrstvu mulče.




Žádné komentáře:

Okomentovat