neděle 18. prosince 2016

Čistíme zahradnické nůžky aneb kečup velký pomocník


Právě teď je nejvhodnější doba na úklid a servis strojů a nářadí, jelikož je v zahradě stále méně práce. Jednou z nejdůležitějších věcí pro zahradníka by měly být čisté a ostré zahradnické nůžky. Nejenže čistota minimalizuje přenos nemocí na rostlinu, kterou stříháme, ale také zajistí stálou ostrost, která nám práci maximálně usnadní. Spousty lidí žije v omylu a svoje nůžky neustále brousí a brousí. Pravdou ale je, že pokud máme zahradnické nůžky patřičné kvality a neztupíme je o tvrdý předmět (kámen), nebudeme je muset nikdy brousit. Pokud budeme nůžky pravidelně čistit, budou vždy ostré.

neděle 11. prosince 2016

Zimné kvetináče

Hoci je tu zima a teploty klesajú pod bod mrazu, to ešte neznamená, že všetko je bez života a bez farby. V prírode existuje pár otužilcov, ktorí sú veľmi odvážni a trúfajú si dokonca kvitnúť. A práve to som využila na spestrenie sestrinej zimnej terasy. V menšom lokálnom záhradníctve, ktoré som len nedávno znovuobjavila a uprednostňujem pred veľkými supermarketovými, som si vybrala materiál vhodný na zimnú výsadbu. Môj výber spočíval v brečtane (Hedera helix), gaultérii (Gaultheria procumbens), Prvosienke (Primula), Cinerarii maritima a cyklámene (Cyclamen). A ako bonus som zvolila cibuľky minitulipánov (Tulipa Albion Star) a mini narcisov (Narcissus tête-à-tête), ktoré som vysadila pod našich zimných otužilcov, aby s nami neskôr privítali jar.



pátek 2. prosince 2016

Kalendář

Prosinec

V prosinci je již zahrada většinou uklizená, ošetřená a celkově připravená na zimu. Naše činnost se pomalu přesouvá dovnitř a venku trávíme stále méně času. I v prosinci je na zahradě stále co dělat a pokud jsme náhodou něco nestihli, můžeme to ještě dohnat. I přes několik mrazivých nocí, půda ještě nestihla promrznout úplně. Můžeme tedy dokončit rytí záhonů a přikrýt záhony přírodní peřinou - mulčem.