neděle 18. prosince 2016

Čistíme zahradnické nůžky aneb kečup velký pomocník


Právě teď je nejvhodnější doba na úklid a servis strojů a nářadí, jelikož je v zahradě stále méně práce. Jednou z nejdůležitějších věcí pro zahradníka by měly být čisté a ostré zahradnické nůžky. Nejenže čistota minimalizuje přenos nemocí na rostlinu, kterou stříháme, ale také zajistí stálou ostrost, která nám práci maximálně usnadní. Spousty lidí žije v omylu a svoje nůžky neustále brousí a brousí. Pravdou ale je, že pokud máme zahradnické nůžky patřičné kvality a neztupíme je o tvrdý předmět (kámen), nebudeme je muset nikdy brousit. Pokud budeme nůžky pravidelně čistit, budou vždy ostré.
Tento článek je možná trochu úsměvný, věřte ale, že postup, který popíšu, opravdu funguje a ušetří vám nekonečné trápení v podobě broušení. 

Aby byl postup úspěšný, je potřeba splnit několik podmínek. První podmínka již byla uvedena výše a tou jsou kvalitní nůžky. Pokud koupíme levné nůžky v nějakém supermaketu, nemůžeme očekávat kvalitní ocel. Druhá podmínka (a to je ta úsměvná část) je použití kvalitního kečupu. Pokud se zamyslíme, jak celá věc funguje, zjistíme, že čistící složkou je v kečupu ocet, který ale sám osobě vyprchá během pár hodin, potřebujeme tedy druhou složku, která jej udrží. Tou složkou je rajčatový protlak. Levné kečupy mají tendenci na obsahu rajčatového protlaku šetřit.

Dost již bylo nudné teorie, teď se konečně podíváme na přesný postup. Důkaz místo slibů!



Na obrázku vidíme, jak po nějaké době čepel nůžek zčernala. Pokaždé když totiž stříháme nějakou rostlinu, zůstávají na nůžkách zbytky, které po čase vytvoří miniaturní vrstvu. Ta částečně překryje i ostří nůžek a dochází k tuposti.


Na levém obrázku vidíme, co potřebujeme. Kvalitní kečup (nedělám reklamu Heinzu, zkoušel jsem i s jinou značkou a fungovalo), kelímek a zahradnické nůžky. Kelímek naplníme kečupem. Pro ukázku jsem naplnil kelímek jen do půlky, abych ukázal, jak to opravdu funguje. Normálně kelímek naplním až po kloub nůžek a ty nechám v otevřené poloze. Nůžky je nutné nechat v kečupu alespoň 24 hodin. Pokud ale necháte déle, nic se neděje. Jednou jsem na ně přes víkend zapomněl a nechal je tam dva dny.
 Pořád je používám. Nerozpustili se :-)


Po 24 hodinách nůžky vyndáme a setřeme z nich kečup. Na obrázku je vidět, po jakou úroveň byly nůžky ponořeny. Nůžky jsou opět ostré, jako když jsem je koupil. Moje nůžky mají výhodu v tom, že je mohu rozebrat na jednotlivé části. Lze je tak jednoduše očistit od kečupu a následně namazat olejem. 

Vyzkoušejte a nebudete litovat. Tento způsob je možné použít i na jiné nářadí. Například zuby plotových nůžek je těžké čistit nebo brousit. Stačí nanést vrstvu kečupu a budou jako nové. :-)










2 komentáře:

  1. Velmi zaujimave a inspirativne. To stoji za to vyskusat.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme za komentář. Určitě doporučujeme vyzkoušet. Nebudete litovat.

    OdpovědětVymazat