čtvrtek 16. března 2017

Príbeh paradajky - 1.časť

Na úvod som sa rozhodla citovať britského novinára Milesa Kingtona, ktorý raz povedal: "Vedomosťou je, keď vieme o paradajke, že je to ovocie. Múdrosťou je, keď ju nepridáme do ovocného šalátu." Dnes už je možné všetko, avšak pravdou ostáva to podstatné: paradajka je ovocie. Ďalším, menej známym faktom je, že je to trvalka. Teoreticky, ak by sme naše paradajky nechali v zemi a nezabila ich krutá zima, tak by si veselo rástli ďalej aj nasledujúci rok. A to nás privádza na začiatok príbehu tohto skromného ovocia, mylne zaradeného do kategórie zeleniny.
Pôvod dnešnej paradajky

Najnovší objav fosílie starej 52 miliónov rokov posunul vek rodiny Solanaceae, ktorej členom je aj paradajka, o desiatky miliónov rokov oproti tomu, ako sa predpokladalo. Fosíliu našli v bývalom patagónskom pralese. To sedí s teóriou jej geografického zaradenia, ktorým bolo západné pobrežie Južnej Ameriky. Dodnes nájdeme divú verziu paradajok v Peru, v Ekvádore alebo v Čile. Cesta slávy paradajky sa začala okolo roku 1520 v Mexiku. Jej agentom sa stal španielsky dobyvateľ Cortez, ktorý jej pomohol preraziť až do ďalekej Ázie. V 17. a 18. storočí si postupne získala svoju kulinársku povesť aj v Európe.

Typy semien

Hybridy
Sú výsledkom šľachtenia a teda kontrolovaného opeľovania. Cieľom je dosiahnutie silných, chorobám odolných, uniformných a produktívnych odrôd, avšak častokrát na úkor chuti. Ak by sme ale chceli z odložených semien vypestovať rovnaké paradajky počas ďalšej sezóny, ťažko by sme dosiahli očakávaný výsledok. Sú totiž nestabilné a nikdy sa s určitosťou nevie, ktorý z hybridizovaných génov sa prejaví naplno.
Voľne opeľované
Takzvané nehybridné odrody nesú stabilnú genetickú informáciu a semená zaručia repliku rodičovského materiálu. S týmito sa totiž človek nezahrával a existujú bezo zmeny stovky rokov. Výnimkou sú mutácie, ktoré vznikli nedávno, ale tiež sú výsledkom voľného opeľovania.
Dedené
Ide o voľne opeľované odrody dedené v rámci rodiny alebo komunity, podobne ako si generácie odovzdávajú cennosti. Platí, že všetky dedené odrody musia byť voľne opeľované, ale nie všetky voľne opeľované musia byť dedené.
Minulý rok ma zaujala táto téma dedených paradajok a bola som nadšená keď som také našla aj u zrejme najpopulárnšieho anglického predajcu semien Thomson & Morgan. Výsledkom bolo síce len pár, no chuťovo bezkonkurenčných paradajok.

Dedený typ, odroda pod názvom 'Ananas'


Pravidlo jedného mesiaca


Je veľmi dôležité pri plánovaní vedieť, kedy paradajky posadiť, presadiť a vysadiť. Pomôckou na vyrátanie dátumov nám može slúžiť táto metóda, ktorá sa mi výborne osvedčila. Funguje to odzadu, teda od dátumu posledných predpokladaných mrazov. Povedzme, že to je v našich podmienkach okolo 15. mája, potom malé priesady presádzame do individuálnych kvetináčikov 15. apríla. Čo znamená, že semená sadíme 15. marca. Nezabúdajme, že je to len pomôcka a je dobré vedieť rozpoznať, kedy sú naše rastlinky pripravené na zmeny. Ale o tom potom.

Sadenie

Substrát
V tomto štádiu by som stavila na istotu a použila sterilný substrátový mix určený na sadenie semien. Nechceme predsa malé rastlinky hneď infikovať  kadejakými hubovitými, bakteriálnymi alebo výrusovými ochoreniami. Ideálny mix ľahko absorbuje vlhkosť pričom ostáva dostatočne vzdušný.

Nádoby a kvetináče
Možností je nekonečne veľa, od recyklovaných kartónov od vajíčok, kelímkov od jogurtov až po jednotlivé plastové bunky. Základ je, aby boli čisté a dostatočne plytké. Paradajky totižto nemajú radi veľa miesta a tvoria plytké korene.

Podmienky
Svetlo: priame (nie je tak podstatné pre vyklíčenie). Po vyklíčení je veľmi dôležité zabezpečiť čo najviac svetla (minimálne 8 hodím denne). Ak ich máme uložené na okne, otáčame raz denne, aby sa neťahali za svetlom.

Teplota: Teplota pôdy potrebná na vyklíčenie semien je 21 až 26 C. Užitočným nástrojom je vyhrievacia podložka, kotrá pomôže urýchliť klíčenie do 3-4 dní od posadenia.

Vlhkosť: Tu platí zásada, ani veľa ani málo. Príliš veľa vlhkosti len podporí plesne a následne zahynutie priesad. Takisto musíme dohliadnuť, aby substrát príliš nevyschol a nebolo neskoro pre naše ratolesti. Môžeme kvetináče umiestniť do priehľadných sáčkov alebo do propagátorov. No je dôležité ich občas vybrať, aby sme zabezpečili prúdenie vzduchu. Taktiež pravidelne zotierame kondenzáciu zo sáčkov alebo propagátorov.

Životnosť semien: Málokto vie, že semená paradajok (uskladnené v suchu a nevystavované extrémnym teplotám a zmenám vlhkosti) perfektne vyklíčia po dobu 10 rokov. Dokonca aj 14-ročné majú veľké šance. Pamätajme si to, keď nevyužijeme celý obsah sáčku a správne ho uskladníme na ďalšie sezóny.




Môj tohotročný výber semien spočíva v starej anglickej odrode 'Ailsa Craig' (dedené), mini 'Suncherry Prenium' (F1 hybrid), novej odrody 'Sweet Aperitif' (voľne opeľované) a ako bonus paradajky odrody 'Harbinger' (dedené). Spolu s paradajkami zvyknem sadiť aj aksamietnice, alebo ak chcete smraďošky (latinsky Tagetes). Dôvodom nie je len prilákať opeľovačov, ale tiež odpudiť vošky. O to sa postarajú chemikálie z odkvitnutých kvetov.



Použila som sterilný substrát určený na sadenie semien. 



Do každej bunky som zasadila 4 semienka.


Následne som to prikryla vermikulitom, ktorý výborne reguluje vlhkosť. A samozrejme som povrch opatrne navlhčila rozprašovačom.



Tak, posadené máme a teraz tá najlešia časť príbehu nás ešte len čaká. Výklíči? Či nevyklíči? ;)

2 komentáře:

  1. Vy v tomto Anglicku ma vzdy nabudite.... ale s nami sa stále nechce rozlucit zima...a ja budem paradajky sadit do sklenika (potom rovno vonku) po minule roky sa mi to osvedcilo.Ta pomocka je super,trochu budem meskat...Zaujima ma, co je to Vermikulit ? ....A co sa tyka semien, netusim ake odrody mam...co s tym ????? posadim a hotovo😄😘😄

    OdpovědětVymazat
  2. Vermikulit je v nerast. Je čistý, bez zápachu, odolný voči plesni a efektívne viaže živiny a vodu. Nasiaknutý vodou zvačší svoj objem desaťnásobne a preto prispieva k zlepšeniu drenáže. Tu v Anglicku je dostupný v každom záhradnom centre. Skúste sa po ňom poobzerať aj na Slovensku a dajte vedieť. Budeme vďační za spätnú väzbu. :)
    Čo sa týka paradajkových semien, tak v prvom rade máme dve možnosti: buď je to hybrid alebo nehybrid. Ak je to hybrid, budeme to mať uvedené na balení. Ak je to nehybrid ide o paradajku voľne opeľovanú. To či je to dedená odroda sa na balení len ťažko dočítame, avšak podľa názvu vieme zistiť jej históriu. Ja som si to jednoducho vygúglila. Išlo o staré známe anglické odrody, takže to nebolo zložité. Dúfam, že moje vysvetlenie je dostatočne zrozumiteľné a pomohlo. :)

    OdpovědětVymazat