pátek 24. března 2017

Připravte si nůžky - stříhání začíná

Jakmile mrazy trvale poleví, můžeme začít se střihem různých dřevin. Vždy je důležité znát, co se v daném období stříhá. Pokud si nejsme jistí, o jakou rostlinu se jedná, raději se zeptáme někoho, kdo takovou rostlinu již má delší dobu a má s ní nějaké zkušenosti. Dále můžeme použít obecné pravidlo kvetoucích keřů. Vše, co kvete před červnem, ostříháme po odkvětu. Po červnu kvetoucí keře ostříháme po jarních mrazech. Tak že vytáhněte a vyčistěte (třeba pomocí kečupu) nůžky a jde se na to.
V tomto obsáhlém článku vám ukáži vše, co v tomto období stříhám, a hlavně jak. Některé obrázky budou ve skutečnosti starší, jelikož v Anglii je mírnější zima a například růže se mohou stříhat po celou zimu. V československých podmínkách bych počkal do doby tohoto článku (konec března,začátek dubna).

Než budeme řešit, jak stříhat, jakou výšku a podobně, provedeme několik základních pravidel, která jsou společná víceméně pro veškeré stříhání v zahradě. V Anglii se toto pravidlo nazývá pravidlo 3D a 1C (dead, damaged, diseased a crossing). To znamená, že před jakýmkoliv stříháním nejprve odstraníme odumřelé, poškozené, nemocné a křížící se větve.

Růže:
Existuje několik typů růží a každý se stříhá jiným způsobem. Pokud je stříháme každý rok (a tak je to správně), není to až tak složité. Na svém pozemku mám přes 200 keřových růží (čajohybridy i mnohokvěté), několik pnoucích růží, půdokryvných a také miniaturní. 
Čajohybridy můžeme ořezat více než mnohokvěté. Hlavní výhony seřízneme cca 20cm nad zemí. Snažíme se provést řez nad pupenem směřujícím od středu ven. Řez vedeme kolmo. Ve starších literaturách se doporučuje stříhat ze šikma. Ve skutečnosti je kolmý řez mnohem výhodnější. Vytváříme menší řeznou ránu. Menší řezná rána znamená menší plochu k zahojení. Jako hlavní výhoda šikmého řezu se uvádí, že voda může lépe stékat a nestojí na řezu. To by ale fungovalo, kdyby rostliny rostly pod úhlem 90 stupňů a jak všichni víme, příroda si tyhle poučky moc nečte. Mnohokvěté růže seřízneme o trochu výše a to kolem 30cm. Uvedené výšky ale nejsou závazné. Každá odrůda se může trochu lišit. Zkuste se držet uvedené hranice a sami uvidíte, jestli by růže vypadala lépe, pokud byste ji seřízli výše či níže. Pokud je růže již pořádně zakořeněná, nemusíte se vůbec bát, že byste ji špatným řezem zabili. Růže toho snesou opravdu hodně.

Půdokryvné růže se nezkracují po jednotlivých větvičkách. To by bylo příliš složité a také zbytečné. Postačí nám celý růst lehce zkrátit. Já si vždy chytnu několik větviček dohromady a jedním střihem je najednou zkrátím. Můžeme je i postupně omlazovat střihem přímo od země.    

Miniaturní růže nezkracujeme. Spíše jen odstraníme odumřelé větvičky a odstřihneme odkvetlé květy. Jednou za čas můžeme odstranit starší větve od země.

 
Na první fotce vidíme špatně provedený řez. Přes poškozené části se může do rostliny dostat nemoc. Druhá a třetí fotka ukazuje křížící se větve, které se o sebe ve větru třou a poškozují. 


Řez provádíme kolmo nad pupenem. Ponecháme přibližně 5mm. V tomto místě je rostlina plná hormonů a tak dojde k rychlejšímu uzdravení.  
Správně střižená pnoucí růže

Svída:
Svída (Cornus spp) je krásný keř, který se pěstuje kvůli zimní barvě. Po opadnutí listů se svída rozzáří. Pestrobarevnost a kontrast se sněhem činí svídu velmi populární. U svídy je ale potřeba vědět, že barvu nám poskytnou jen mladé výhonky, a proto je nutný každoroční řez. Jinak by nám kůra zezelenala až zešedla. Svídu každý rok seřízneme k zemi a ponecháme nějakých 10-15cm. Pokud je keř hustý, tak starší větve seřízneme přímo k zemi.



Střih svídy

Motýlí keř:
Motýlí keř (Buddleja davidii) je opadavý keř, který dosahuje až 3m. Existují i menší druhy a dokonce i miniaturní vhodné do květináčů. Nejraději má slunné místo. Je úžasné si v létě sednout s kávou či čajem a pozorovat desítky motýlů, kteří tento keř doslova milují. Dokonce jsou to právě motýli, kteří tento keř opilují, i když občas nějaká ta včelka také neodolá. 
Seřízneme růst z minulého roku až zpět ke kmeni, který bývá většinou kolem 30-50cm vysoký. Motýlí keř kvete na jednoletém dřevu a tak je tento proces důležitý. Pokud je kmen a celkově keř příliš hustý, můžeme vyříznout jednu či několik starších větviček a keř tak provzdušnit.




Motýlí keř a jeho střih

Vistárie:
Vistárie (Wisteria spp) je pnoucí rostlina, která je charakteristická svými hroznovými květy. Preferuje slunné místo, ale snese i lehký stín. Musí být pravidelně stříhaná, jelikož může dosáhnout výšky až 10m a větve jsou tak silné, že mohou nasekat pěknou paseku. Pokud tedy pěstujete vistárii jako pnoucí rostlinu na stěně domu, nenechte ji růst za okapy, pod střešní tašky apod. Mohli byste být velmi nemile překvapeni. Vistárie většinou kvete 3-4 rok od vysazení. Tato doba nám dá dostatek času na vytvoření požadovaného rámce. Jinými slovy si ji povedeme tak, jak chceme (kolem oken, po délce stěny a pod.). Jakmile máme rámec hotový, má stříhání vistárie dvě fáze. Nejprve před zimou zkrátíme dlouhé šlahouny na 5 pupenů. Nemusíte to tak řešit a počítat každou větvičku (teď ještě ne). Já je vždy zkrátím tak, aby nepřekážely. Jestli necháte pupenů 5 nebo 7, je celkem jedno. Řekl bych to tak, že 5 pupenů je minimum. Druhý řez se provádí v polovině až na konci března. Nyní už je řešení konkrétního počtu pupenů nutné. Jdeme postupně od spodu, větvičku po větvičce a necháme na nich jen 3 pupeny. Z těchto nám vyraší nové šlahouny a na nich květy. 





Hortenzie stromečkovitá:
Latinsky Hydrangea arborescens annabelle. Tato hortenzie patří mezi ty, které kvetou na jednoletém dřevu. U ostatních běžně pěstovaných horzenzií odstřihneme pouze odkvetlé květy, jelikož pod nimi již čekají pupeny s květy na tento rok. Stříháme k prvnímu páru pupenů. Pokud bychom odstřihli celé větvičky, horzenzie by sice dál rostla, přišli bychom ale o květy pro toto léto. Jak bylo řečeno, stromečkovitá hortenzie kvete na jednoletém dřevu a tak se v předjaří či na jaře provádí hluboký řez. Já stříhám k páru pupenů kolem 25cm nad zemí. Pokud je ale požadována vyšší rostlina, může se nechat i 60cm na zemí. Vše tedy záleží na našich požadavcích.

Tak s chutí do toho. Není potřeba se bát. Metoda pokus omyl je v zahradě vždy dobrým učitelem.



Žádné komentáře:

Okomentovat