pátek 3. března 2017

Záhrady Sira Harolda Hillier

Veľkolepý názov predpovedá veľkolepú ukážku zo sveta rastlín a tak tomu aj je. Vitajte v záhradách Sira Harolda Hillier, jednej z najväčších svetových zbierok mrazuodolných stromov a kríkov.

Tu som sa presvedčila, že ani zdanlivo mŕtve a neatraktívne zimné obdobie nie je prekážkou pre oko lahodný dispej. Aj v pochmúrny sivý februárový deň ako bol ten, v ktorý som záhrady navštívila, nám náladu pozdvihnú pestrofarebné kombinácie stoniek drieňov (Cornus), vŕb (Salix), spolu s odlupujúcou sa kôrou  na mnohých stromoch ako sú brezy (Betula) a javory (Acer). Dokonca sa tu stretneme aj s kvitnúcimi krami, medzi nimi zemolez (Lonicera), mahónia (Mahonia), Sarcococca a hrab obyčajný (Hamamelis). Anglické mierne podnebie praje aj čemericiam (Hellebore) a skorým cibuľkám.

V roku 1977 Sir Harold daroval záhrady miestnej správe v Hampshire. V súčastnosti sú vedené ako charita a 180 akrov slúži nielen na záhradnícke, ale aj konzervačné, vzdelávacie a rekreačné účely.
Samotná zimná záhrada bola v roku 2014 rozšírená a teraz pokrýva 4 akre, čo ju robí jednou z najväčších svojho druhu v Európe. Pestrá paleta zahŕňa až 650 druhov rastlín atraktívnych od Novembra do Marca. Mezi nimi je aj 500 cyklaménov tvoriacich žiarivý koberec pod korunami nahých stromov.

Záhrady sú zaujímavé počas celého roka. V každom ich kúte na nás čaká príjemné prekvapenie. Hlavnú úlohu v nasledujúcej časti seriálu ročných období zohrávajú dych vyrážajúce rododendrony (Rhododendron), kamélie (Camellia) a magnólie (Magnolia). Niektoré z nich nám ponúkli úkažku už teraz.

Že ide o záhrady prominentné dokazuje aj fakt, že v roku 2015 bola za ich guvernérku zvolená Camilla, Vojvodkyňa z Cornwallu. Taktiež má svojich dvoch patrónov, Lorda Sainsbury a Roya Lancaster.

Dosť bolo rečí. Dúfam, že vám  naše fotografie aspoň trochu priblížia atmosféru týchto neobyčajných záhrad.

Takto nás vítali mini irisy, snežienky a takzvaný talovín zimný (Eranthis hyemalis):

Iris reticulata


Talovín zimný (Eranthis hyemalis)


V popredí sa plazí Bergenia cordifolia, Buxus sempervirens starostlivo strihaný do úhľadných gúlí a v pozadí Acer griseum s odlupujúcou sa kôrou

Hamamelis x intermedia 'Bernstein'







Ako krásne oživia červené stonky drieňov (Cornus) a zelenožlté stonky vŕby (Salix) záhony

Pestrý koberec vytvorený množstvom cyklaménov (Cyclamen coum)

Kiežby sa fotografiami dali prenášať aj vône! Sladká aróma týchto jemných kvietkov sa niesla celou zimnou záhradou (Daphne bholua 'jacqueline postill')

Magnóliová alej sa už o pár týždňov premení na módnu prehliadku týchto prehistorických kvetov

Helleborus x ericsmithii 'Shooting Star'

Rhododendron 'Olive'





6 komentářů:

  1. To je taka nadhera, keby som tam pred rokom v tomto obdobi nebola, tazko by som verila ze taka nadhera vo februari moze byt....ked tu na Slovenku je stale zima. Minolorocna navsteva tejto zahrady u mna vyvolala tuzbu mat v zahrade cameliu......je to carovny strom a ked si ho kupim neviem ako ho prehovorim, aby sa mu u nas darilo 🌺🌺🌺

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kamélia je skutočne výnimočná rastlina. Hoci má pár špecifických požiadaviek, nevidím prekážku, prečo by sa nedala pestovať aj na Slovensku alebo v Čechách. Potrebuje kyslú pôdu a ochranu pred silnými mrazmi. No dnes už existujú odrody, ktoré prežijú aj -25C. Patrí medzi ne napríklad Camellia 'Polar Ice', Camellia 'Winter's Charm' alebo Camellia japonica 'Korean Fire'. Ideálnym riešením je pestovanie v nádobe v kyslom substráte. Pokiaľ nejde o mrazuodolný kultivár, môžeme kaméliu prezimovať v nevykúrovaných priestoroch, kde by bola chránená pred silnými mrazmi. Nezabúdajme ju polievať dažďovou vodou a odmení nás krásmi exotickými kvetmi.

    OdpovědětVymazat
  4. Dufam,ze v stvrtok bude ten den ked si ju na vystave kupim. Toto je moj plan....minuleho roku sa mi neusla😭

    OdpovědětVymazat