pondělí 20. února 2017

Nejlepší část roku je tady!

Začátek roku je tady a s tím i jeho nejlepší část. Začínáme sít a předpěstovávat zeleninu, ovoce (ano rajče je z botanického hlediska ovoce, konec diskuzí 😃) i květiny. Základem úspěchu je kvalitní vybavení (truhlíky, kelímky, sterilní substrát apod.), správný postup setí a vhodné podmínky pro vyklíčení.
Tak pěkně popořádku:
Jednou z prvních podmínek je čisté a kvalitní prostředí, kde budeme semínka pěstovat. Příliš horko, příliš zima, minimální rozdíl mezi noční a denní teplotou, kvalita světla, dostatečné množství oxidu uhličitého apod. To jsou všechno faktory, které úspěšné vyklíčení a následný růst ovlivní. Některé více, některé méně. Pokud sejeme semínka doma, většinou nebývá problém s nemocemi a škůdci, pokud tak činíme ve skleníku, jako třeba já, je již v tuto dobu nutné skleník pořádně vyčistit. Doma zase musíme zajistit dostatečnou úroveň oxidu uhličitého, jinak se nám budou rostliny vytahovat a budou dlouhé. Většinou je to právě problém oxidu uhličitého, který v domech a bytech chybí. Nebudu zabíhat do podrobností. Jen vysvětlím, že oxid uhličitý je jednou ze složek důležitých pro fotosyntézu. Dostatečné větrání tento zádrhel odstraní. Pokud předpěstováváme ve skleníku, nemůžeme tak jednoduše větrat kvůli nižším teplotám. I zde je jednoduchá metoda, jak oxid uhličitý do skleníku dostat. Vysvětlení této metody je celkem obsáhlé a objeví se v budoucnu v samostatném článku.
S vhodnými podmínkami souvisí i teplo a světlo. Pokud nemáme vyhřívané pařeniště/miniskleník, umístíme truhlíky na světlém okenním parapetu. Většina rostlin potřebuje teplotu kolem 20°C k vyklíčení. Poté je důležité teplotu snížit. Nižší teploty zpomalí růst a rostliny pak budou odolnější. Uvědomte si, že pokud rostliny vyrostou moc rychle, budete muset řešit jejich uskladnění do doby, než je budete moct vysadit venku do záhonu.

Technika setí se liší od velikosti semene. Liší se hloubka i hustota setí, stejně tak i substrát. Základní rozdělení semen a způsob setí je následující:

  1. Jemná semena - do této kategorie spadají květiny jako například Voskovky (Begonia semperflorens). U jemných semen je důležité použít substrát přímo na setí semen. Tento substrát má totiž omezené množství živin. Jemná semena jsou citlivá na vysokou úroveň živin, kterou mají například univerzální substráty. Vhodnou praxí je smíchat semena s jemným pískem, který nám zajistí kontrast a vidíme tak, kde sejeme. Semena po setí nepřekrýváme. Když jsou sazenice požadované velikosti, přesadíme je do truhlíku s buňkami.
  2. Středně veliká semena - do této kategorie spadá například salát (Lactuca sativa). U těchto semen můžeme použít normální univerzální substrát. Po zasetí semena přikryjeme vrstvou substrátu. Tloušťka vrstvy substrátu se odvíjí od velikosti semene samotného. Obecně se dá říct, že semena sejeme do hloubky trojnásobku velikosti semene. Podrobné informace ale vždy najdeme na balení, stejně tak i následnou péči.
  3. Velká semena - do této kategorie spadá například tykev (Cucurbita pepo). Opět můžeme použít standardní univerzální substrát. Při přesazování umístíme sazenice do samostatných větších květináčů.

Připravené truhlíky a skleník


Truhlík přeplníme substrátem a stlačíme rohy (všechny). Rohy mají tendenci vytvářet vzduchové bubliny. Vzduchové bubliny znamenají vysychání substrátu, popř. semeno nemá kam zapustit kořeny.


Substrát seškrábneme "cik-cak" metodou a následně stlačíme.


Semena vysejeme tak, aby nebyla zaseta nahusto a nedotýkala se. Pokud nám ujede ruka, můžeme semena odstranit pomocí statické elektřiny. Konec tužky ve vlasech a semena naskáčou sama. 


Nakonec označíme truhlíky názvem a datem a zalijeme. Pak je umístíme do vhodného prostředí. Nejlepší prostředí je vyhřívané pařeniště/miniskleník.


Ukázka nesprávného setí. Levá strana je přeseta a pravá téměř prázdná. Jednotnost je základem úspěchu.

Postupně se na blogu budou objevovat updaty. Ukáži vám následné kroky i péči o rostliny. V Anglii sezona začíná dříve než Čechách a na Slovensku, tak budete mít vždy dostatek času.






2 komentáře:

  1. Ahoj, pozdravujem UK..S tym sadenim si ma nabudil, takze som aj ja, napriek este dost chladnemu pocasiu u nas tiez nieco posadila. Priamo do pody v skleniku petrzlen, salat, redkvicku, spenat. Pre zaujímavosť u nás snezienky este sa len zacinaju tlacit zo zeme...Mame dlhu zimu....A vonku je zem este zamrznuta. Prajem Tvojim semienka krasne klicenie...Pekne jarne dni prajem zo Slovenska

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář. Jaro je v Anglii v plném proudu. Skleník se mi zaplňuje sazeničkami. Ještě si ale nějaký pátek počkáme, než je vysadíme ven.

    OdpovědětVymazat