pátek 28. dubna 2017

Rebarborový 'crumble'


Minulé leto sme s mojou milou pani domácou trochu vylepšili recepty s rebarborou. Inšpirácia prišla z knižky o bylinkách od Jekky McVicar, ktorá je vychýrený znalec liečivých rastlín a predovšetkým ich pestovania v záhrade. Vrele odporúčam. Dokonca existujú aj preklady jej publikácií do slovenského či českého jazyka. Okrem toho, že sa angelika krásne ťahá k nebu a dodáva nášmu bylinkovému záhonu dekoratívny a výškový rozmer, nevedeli sme, čo s ňou.
Odpoveď prišla od Jekky a tu je výsledok: 

Prísady:
  • 500g rebarbory nakrájanej na kúsky veľkosti palca
  • stonka angeliky nakrájanej na rovnaké kúsky 
  • 50g kryštálového cukru 
Na posýpku:
  • 140g hladkej múky
  • 85g vychladeného masla
  • 50g hnedého trstinového cukru
  • 50g nasekaných vlašských orechov (alebo ovsené vločky)
Postup:
  1. Nakrájanú rebarboru a angeliku naskladáme do zapekacej misky a poprášime kryštálovým cukrom.
  2. Múku, trstinový cukor a maslo nakrájané na kocky vypracujeme do posýpky a pridáme nasekané orechy (alternatívne ovsené vločky)
  3. Posýpku roztrúsime na nakrájané stonky a jemne poutláčame, tak aby sa spojili.
  4. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry (180C) pokiaľ posýpka nenadobudne zlatistý nádych (cca 20-30 minút)
  5. Podávame teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny.


Angelika pravá alebo inak Archangelika lekárska (lat. Angelica)
Názov Angeliky zrejme pochádza z gréckeho angelos, čo znamená 'posol'. Podľa legendy anjel zjavil mníchovi v sne, že bylina je liekom proti moru. Tradične bola angelika považovaná za najúčinnejšiu ochranu proti diablovi a predovšetkým proti bosoráctvu. Jedno je isté, žiadna uvedomelá čarodernica by ju nezahrnula vo svojich odvaroch.

Pestovanie v záhrade
Angelika neobľubuje horúce a vlhké podnebie. Naopak, darí sa jej na mieste v záhrade, kde je aspoň na nejaký čas dňa chránená tieňom. Je potrebné dbať na to, aby bola pôda dostatočne hlboká a vlhká. Kvet angeliky má príťažlivú architektúru a dosahuje výšku až 1,5 metra a viac. Ak sa kvet nechá dozrieť, rastlina sa sama vyseje na jej pôvodnom stanovišti.

Zber
Čerstvé mladé listy na medicínske a kulinárske použitie zbierame na jar; na sušenie počas skorého leta, až do jej kvitnutia. Kvety striháme počas leta na dekoráciu a sušenie. Zbierame semená na rozmnožovanie v momente, keď dozrejú. Koreň na medicínske účely sa vykopáva na jeseň hneď po odkvitnutí.

Medicínske použitie
Používa sa na podporu trávenia, liečbu anémie, kašľa a nádchy. Taktiež má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Hovorí sa, že čaj z mladých listov je dobrý na zmiernenie napätia a bolesti hlavy pri nervozite. Odvar z koreňa je vraj účinný proti nachladnutiu a iným ochoreniam priedušok. Naviac, rozdrvené listy slúžia na osvieženie vyduchu v aute a pomáhajú pri cestovnej nevoľnosti. 

Kulinárske použitie
Ak pridáme angeliku do varenia rebarbory či egrešov, potom stačí pridať menej cukru. Angelika síce neosladí ovocie, avšak zmierni jeho kyslosť.

Dobrú chuť! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat