pátek 5. května 2017

Kvalitní kompost bez obracení za tři měsíce

Každý správný zahradník si vytváří svůj vlastní kompost. Existuje několik postupů, jak kompost vytvořit. Některé jsou jednoduché, ale musí se na ně dlouho čekat. Jiné jsou naopak rychlejší, ale kvalita kompostu není vhodná pro univerzální použití. V tomto článku si ukážeme podle mého názoru nejlepší způsob kompostování. 
Kompostuje se již odpradávna. Jedná se o tak zvanou recyklaci. Zahradní materiál postupně ukládáme na určité místo, abychom za nějaký čas dosáhli rozloženého produktu, který můžeme použít jako hnojivo, dále pak zvyšujeme obsah humusu v půdě a také živíme půdní organismy.

Metoda kompostování, kterou vám v tomto článku vysvětlím má anglický název Quick Cook Compost. Doslovný překlad znamená Rychle uvařený kompost, což přesně vystihuje výhodu tohoto způsobu kompostování. Za tři měsíce (čtyři v chladnějším období) dosáhneme kvalitního kompostu, který je bez zárodků nemocí, škůdců a plevele. Další, a pravděpodobně největší, výhodou je fakt, že na kompost nemusíte během těchto tří měsíců sáhnout tedy obracet. Musí se jen dodržet postup vrstvení. 



Nejdříve si uvedeme výhody:
  • téměř jakýkoliv zahradní materiál může být vložen do kompostéru, dřevo do tloušťky 1cm
  • bez nutnosti obracení
  • škůdci, nemoci a plevel jsou zničeni kvůli vysokým teplotám dosažených při tomto způsobu (až 80°C)
  • hlodavci se drží dále od kompostéru. Opět kvůli vyšším teplotám.
Kompost může být navršen postupně. Doporučené maximum je tři měsíce. 

Postup:
  • u každého způsobu kompostování je důležitý vzduch. Námi uvedený způsob vyžaduje jen malé množství vzduchu a tak jen malé díry na stranách kompostéru jsou nutností.
  • navršíme zahradní materiál do výšky jedné třetiny
  • nyní zasypeme vrch dvěma lopatami kvalitní hlíny a dvě hrsti dusíkového hnojiva.
  • navršíme druhou třetinu zahradního materiálu a na vrch přidáme jednu lopatu zahradního vápna, které nám zajistí, že kompost nebude příliš kyselý. 
  • přidáme poslední vrstvu do třetí třetiny a opět přihodíme dvě lopaty hlíny a dvě hrsti dusíkového hnojiva
  • vrch kompostu není třeba ničím zakrývat
Pozn.: množství uvedené v postupu odpovídá kompostéru o velikosti 1,5m x 1,5m

Na závěr ukázka vybudování kompostérů v mé zahradě. Starý systém byl neefektivní a s množstvím materiálu, který každý rok nasbírám, nepraktický.

 Původní silně nevyhovující způsob kompostování







Dílo dokonáno




1 komentář:

  1. Ještě kdybyste tak na zahradě použili neviditelné obrubníky tak by to za mě teda bylo mnohem lepší, ale zase rozhodně nechci nikomu nic přikazova,t zkrátka mně pjen přijde že někdy se to z druhého pohledu hodnotí lépe.

    OdpovědětVymazat