úterý 25. října 2016

Green Tomato Chutney

Green Tomato Chutney alebo Čatní zo Zelených Paradajok

Svoju rubriku o varení nemôžem začať nijako inak ako týmto pre naše končiny nezvyčajným receptom. Výborne sa hodí k syrom, ale taktiež studeným misám s mäsom, alebo si ho jednoducho môžete natrieť na sendvič či bagetu. V pôvodnom recepte sa píše, že čím dlhšie postojí tým lepšiu chuť nadobudne. Stačí keď postojí 6 mesiacov a nebojte sa siahnuť aj po niekoľkoročných zásobách. Nehovoriac o tom, že je to výborný spôsob ako zužitkovať nedozreté paradajky.

pondělí 24. října 2016

Víťova zahrada 24/10/16

  
Říjen pomalu končí a to pro mě vždy znamená především jedno - listí. Na zahradě mám nespočet stromů a nejvíc mě zaměstnávají staré kaštany (Aesculus  hippocastanum). Od té doby, co jsem začal na listí používat zahradní traktor s kartáčem, je to docela relaxační činnost a staré kaštany už nejsou tak nenáviděnými objekty v zahradě. Dříve jsem musel listí foukat, hrabat, naložit, odvézt. Jak já tohle období nesnášel. Dneska zkontroluji, jestli mám dost benzinu, nastavím si play list v telefonu a jde se na to!  

neděle 23. října 2016

Návštevy záhrad a inšpirácie

Záhrada šéfkuchára


Prvú októbrovú nedeľu som si s priateľmi vyšla na výlet do záhrady známeho hotela Les Manoir aux Quat’Saisons neďaleko Oxfordu. Preslávená je najmä reštaurácia šéfkuchára Raymonda Blanca. Ten je celebritou vo svete gastronómie. Tajomstvo jeho kuchyne spočíva práve v organickej záhrade, ktorá sa rozlieha okolo hotela. Myslím si, že maximálny kulinársky zážitok môže byť jedine z kvalitných čerstvých surovín a príbeh z taniera začína už na záhone. My doma možno nemáme Michelin star kuchyňu, ale vždy sa môžeme inšpirovať u profesionála.  V konečnom dôsledku ak pestujeme a varíme s láskou, tomu sa žiadne hviezdičky nevyrovnajú.

neděle 16. října 2016

Kalendář

Listopad


Začíná se ochlazovat, dny zkracovat a zima klepe na dveře. Stále se ale v zahradě najde dostatek barev. Především chryzantémy a jiřiny stále kvetou, pokud již nezačalo pořádně mrznout. Listy začínají kvůli kratším dnům měnit své barvy a přináší tak do zahrady nové kouzlo. Listopad je obdobím úklidu, přípravy na zimu, servisu strojů a nářadí a také obdobím plánování na příští sezonu.