úterý 25. října 2016

Green Tomato Chutney

Green Tomato Chutney alebo Čatní zo Zelených Paradajok

Svoju rubriku o varení nemôžem začať nijako inak ako týmto pre naše končiny nezvyčajným receptom. Výborne sa hodí k syrom, ale taktiež studeným misám s mäsom, alebo si ho jednoducho môžete natrieť na sendvič či bagetu. V pôvodnom recepte sa píše, že čím dlhšie postojí tým lepšiu chuť nadobudne. Stačí keď postojí 6 mesiacov a nebojte sa siahnuť aj po niekoľkoročných zásobách. Nehovoriac o tom, že je to výborný spôsob ako zužitkovať nedozreté paradajky.


Prísady:
1,3 kg zelených paradajok
1,3 kg očistenej cibule
1,8 kg jabĺk, olúpaných a bez jadier
450 g hrozienok
450 g zázvoru naloženého v sirupe
podľa chuti kúsky čerstvého zázvoru
1,2 litra sladového octu (neskúšala som to ešte, ale mal by fungovať aj jablčný)
1,1 kg hnedého trstinového cukru
čajová lyžička soli
čajová lyžička celého nového korenia
čajová lyžička celého čierneho korenia
2 vysušené čili papričky

Postup:
Nakrájame paradajky, cibule, jablká, hrozienka a zázvor na malé kúsky (približne 1 cm, ale môžu byť aj väčšie). Ja osobne to krájam ručne. Síce je s tým viac práce, ale dosiahneme tak lepšiu konzistenciu. Pridáme ocot a cukor a dobre premiešame. Nakoniec pridáme všetko korenie a pomaly privedieme k varu. Varíme na miernom ohni veľmi pomaly 4 až 7 hodín až pokiaľ nenadobudne takmer čiernu farbu a veľmi hustú konzistenciu. Nezvyknem stopovať čas, ale odstavím to, keď už som spokojná s konzistenciou alebo mám plné zuby octového zápachu, ktorý zaručene "rozvonia" celý váš príbytok. Nakoniec túto dobrotu za horúca naplníme do sklíčok a poriadne uzavrieme, aby mohli na poličke dozrieť. 

Žádné komentáře:

Okomentovat