neděle 6. listopadu 2016

Svída - množíme pomocí dřevitých řízků

Dřevité řízkování provádíme na podzim a v zimě, nejlépe ihned po opadání listí nebo těsně před tím, než začnou pučet pupeny. Jedná o jednoduchou a spolehlivou metodu množení, do které spadá široké spektrum opadavých popínavých rostlin, stromů a keřů. Dřevité řízkování je vhodné i pro množení stálezelených listnáčů i jehličnanů.






Postup si vysvětlíme na konkrétním případě a to na Svídě bílé (Cornus alba). Jak již ale bylo uvedeno výše, tento způsob množení je vhodný pro více druhů rostlin. Jako příklady můžeme uvést:

Opadavé keře: Motýlí keř (Buddleja), Trojpuk (Deutzia), Svída (Cornus), kvetoucí rybíz (Ribes), růže
Popínavé rostliny: Klemetis, Jasmín (Jasminum)
Ovoce: rybíz, angrešt, 
Stromy: Vrba (Salix), Platan (Platanus)


Vlevo Svída ještě v listu, vpravo po týdnu, kdy opadalo téměř všechno listí


Na obrázku vidíme výsledné řízky a z čeho se řízky berou. Od rozvětvení je vidět růst jednoho roku. Dřevité řízky se odebírají z jednoletého růstu, vyzrálé a silné. Rozdělíme je po 3 - 4 pupenech (růstové body). Pokud je na konci větve stále nevyzrálý růst, odstraníme jej, jelikož k přezimování potřebujeme jen vyzrálý a silný materiál.


Z řízků odstraníme veškerý postranní růst. Vrchní část seřízneme pod úhlem. Jeden z důvodů je, aby se voda neusazovala na řezu a stékala. Druhý důvod je kvůli praktičnosti. Když uděláme větší počet řízků, nemusíme poté zkoumat, kterým koncem se do substrátu zapichují.


Jednotlivé řízky zapícháme po okraji květináče. Řízky tak jednoduše nevysychají. Jako substrát postačí univerzální zahradnický substrát, který smícháme s perlitem kvůli lepší odtokovosti vody. Květináč s řízky uložíme na suché kryté místo, popř. do nevytápěného skleníku. Pravidelně kontrolujeme, aby nedošlo k vyschnutí.

Řízkování je jednoduchý a levný způsob, jak získat nové rostliny. Nepotřebujeme k němu žádné speciální náčiní. Vystačíme si s ostrými a čistými nůžkami. Oproti pěstování rostlin ze semen, získáme větší rostliny mnohem rychleji. 

Žádné komentáře:

Okomentovat