sobota 19. listopadu 2016

Příprava na zimu začíná - Víťova zahrada 14/11/16

Přelom října a listopadu znamená příchod prvních mrazů a také přípravu zahrady na zimu. Je vždy potřeba reagovat na aktuální počasí, popř. na blízkou předpověď. Co se týče trvalkového záhonu, příroda nám dá jasně najevo, že pro tento rok skončila a že je potřeba ji připravit na přezimování. Nadzemní část rostliny odumírá a mění svou barvu do hněda. To nám říká, že všechny živiny se již stáhly do podzemní (trvalkové) části rostliny, díky které rostlina přečká zimu.

úterý 8. listopadu 2016

Usmievavé tváričky



Dovoľte, aby som uviedla na správnu mieru názov tejto rubriky. Vlastnú záhradu zatiaľ nemám. Preto je to len obrazné pomenovanie miesta, kde sa ja, ako záhradný učeň, mám možnosť realizovať. Väčšinou je to záhrada Mrs. F, pani, u ktorej pracujem a bývam. Občas sa zatúlam na výpomoc do mini záhradky mojej sestry. Skrátka, kdekoľvek a kedykoľvek je vhodná príležitosť na trošku záhradného umenia.

Tak, a vráťme sa k dnešnému príspevku. Všetko sa to začalo v supermarkete, kde na nás, s Mrs. F, žmurkali usmievavé tváričky mini sirôtok (macešky pre bratov z ČR; latinsky Viola x wittrockiana). Neodolali sme pri predstave, ako nám budú rozjasňovať chladné a krátke zimné dni. Tiež sme potrebovali vyplniť stojan, ktorý ostal prázdny po letných muškátoch (lat. Pelargonium).

neděle 6. listopadu 2016

Svída - množíme pomocí dřevitých řízků

Dřevité řízkování provádíme na podzim a v zimě, nejlépe ihned po opadání listí nebo těsně před tím, než začnou pučet pupeny. Jedná o jednoduchou a spolehlivou metodu množení, do které spadá široké spektrum opadavých popínavých rostlin, stromů a keřů. Dřevité řízkování je vhodné i pro množení stálezelených listnáčů i jehličnanů.