pondělí 2. ledna 2017

Vytvoření kruhu kolem ovocných stromů


Jak již bylo uvedeno v prosincovém kalendáři, zima je vhodným obdobím k vytváření mulčových kruhů (prstenců) kolem korun ovocných stromů. V tomto článku si ukážeme postup, jak takový kruh vytvořit a také si vysvětlíme výhody, které tímto získáme. 

Nejdříve tedy trochu nudné teorie a poté se již vrhneme na praxi. Kruhy obryté půdy kolem kmenů stromů se odbornou literaturou nazývají mísy. Na internetu najdete několik způsobů, jak kruhy vytvořit a co následně s půdou dělat. Pokusím se vám přiblížit způsob, který poslední tři roky používám a který se mi zatím osvědčil. 

Vytvoření kruhu má několik výhod. Hlavní důvod, proč se kruhy vytváří, je vznik bezplevelného prostoru. Plevel (stejně tak i například tráva) jsou většinou relativně hladové rostliny. Berou tak tedy nejen vláhu potřebnou pro strom, ale stejně tak dochází i k souboji o cenné živiny. Především u čerstvě zasazených stromů je důležitý správný přísun živin a vláhy. Druhým důvodem je prokypření půdy a následné nanesení mulče. Tímto docílíme zlepšení půdní struktury. Půda nebude vysychat a tvrdnout a bude lépe držet vláhu a živiny.



K práci budeme potřebovat hrábě na lístí, rýč, provázek, metr, sprej s barvou. 


Shrabeme a vyčistíme okolí kmene.


Jeden konec provázku připevníme ke kmeni stromu a druhý ke spreji. Vyznačíme si kruh. Poloměr 70cm používám na všechny velikosti ovocných stromů, které v zahradě mám (jabloně, hrušky, broskve, švestky). Rýčem postupně začneme odstraňovat travní koberec. Jde nám o vytvoření bezplevelného prostoru. Je důležité pamatovat, že většina ovocných stromů má kořeny poměrně blízko povrchu. Hloubka kolem 7-10cm je zcela dostačující.


Odstraníme travní koberec a naneseme vrstvu mulče. Já používám chlévský hnůj. Proleželý, ne čerstvý. Ten obsahuje totiž velké množství dusíku. Můžete však použít i jiný materiál jako například mulčovací kůru. 


Na závěr je důležité uvést, že mulč nikdy nepokládáme v přímém kontaktu s kmenem stromu. Na mých fotografiích je vidět, že používám ochranu proti okusu zvěří, a proto pokládám hnůj po celé ploše kruhu. Pokud z nějakého důvodu ochranu kmene nepoužíváme (vyspělý strom apod.), necháme několik centimetrů volného místa kolem kmene. Mulč by totiž mohl kůru změkčit a poničit. Strom by se tak stal náchylný k různým nemocem. 





2 komentáře:

  1. Pozdravujem, uz to mam vytlacene pre muzsku populaciu....uz len realizovat...musime vsak pockat na trochu teplejsie dni, prave sa k nam presuva arkticky vzduch, avizuju az -18 st.

    OdpovědětVymazat
  2. No to má muž určitě radost 😀 určitě se vyplatí počkat, až zem rozmrzne. Ulehčí to práci a především se mulčování nedoporučuje dělat, pokud je zem zmrzlá. Tak hodně úspěchů. Díky za přízeň.

    OdpovědětVymazat