pátek 20. ledna 2017

Mlékem proti mšicím


Přemýšleli jste někdy o přírodním pesticidu proti mšicím? Někdy nechceme používat chemikálie v bytě či domě nebo chceme zkusit něco nového. Důvodů můžeme mít několik a každý ten svůj. Tento způsob funguje, má své výhody i nevýhody. 
Budete potřebovat: 
rozprašovač
plnotučné mléko (nenechte se zmýlit obrázkem, v Anglii je plnotučné mléko modré)
napadenou rostlinu (ano je to opravdu nutné 😃)



Na obrázku je vánoční kaktus (Schlumbergera truncata) napadený mšicí. Vedle vánočního kaktusu mám na okně ještě orchidej. Obě rostliny byly napadeny poměrně rychle a rozsáhle. Pokud si obrázek otevřete, měli byste být schopni vidět jak mšice (zelená barva), tak i jejich bílou kůži, ze které mšice vyroste, když se zvětšuje. Bílá kůže ve skutečnosti bývá jedním z prvních příznaků. Samotné mšice není zrovna jednoduché spatřit. 


Obě rostliny jsem umístil do vany, naplnil rozprašovač plnotučným mlékem a postříkal obě rostliny. Ještě jednou připomenu, že se musí jednat o mléko plnotučné. Tento druh pesticidu (hubiče) patří mezi pesticidy kontaktní. Zjednodušeně to znamená, že musí dojít k přímému kontaktu škůdce a chemikálie (v tomto případě mléka). Systémový pesticid zabíjí i mšice přímo nezasažené. Jinými slovy rostlina absorbuje systémový pesticid a stane se pro mšice jedovatou. 

Mléko necháme na rostlině několik hodin a poté jej sprchou spláchneme. Tento postup opakujeme několik dní. Mšice mohou být totiž schované pod listy. Každý den na denním světle zkontrolujeme rostlinu. Měli bychom postupně nacházet méně mšic. U mých rostlin to trvalo pět dní s celkem třemi aplikacemi. 

Výhody:
  • přírodní, bez použití škodlivých chemikálií
  • levnější v porovnání s kupovanými pesticidy
  • mléko máme stále po ruce a nemusíme spěchat do zahradního centra (rychlá aplikace je u všech škůdců velmi důležitá)
Nevýhody: 
  • vyřešení problému zabere více času
  • pokud necháme mléko zaschnout, je obtížné jej z listů smýt
  • případný zápach

Na závěr jedna zajímavost. Použití mléka na hubení hmyzu je Evropskou unií zakázáno pro komerční použití. Pokud tedy máte klienty, kterým se staráte o kytičky, mléko nepoužívejte. Na druhou stranu je velmi pravděpodobné, že klient sám neví, že je to zakázané, a i kdyby snad  věděl, pochybuji, že vás půjde někam nahlásit. 😃 
Mám pro vás ale i dobrou zprávu. Na trhu je již výrobek zvaný Invigorator, který není nic jiného než průmyslově upravené plnotučné mléko. Má všechny výhody jako mléko samotné. Nezanechává však žádný zápach. Má široké spektrum použití. Jelikož se jedná o přírodní prostředek, škůdci se proti němu nemohou stát imunní. V České republice a na Slovensku si však na Invigorator budeme muset ještě pár let počkat. 

Takže příště než si nalijete poslední kapku mléka do kávy, nezapomeňte zkontrolovat všechny rostliny v domě 😉

3 komentáře:

  1. Pozdravujem Vita... Na bytovych kvetoch vosky nemam, ale moja otázka je? Nefunguje to aj na rastliny vysadene v zahrade ? Napriklad vosky na ribezliach, spenate...postriekat, hadicou osprchovať....a hotovo. Blbosť, alebo to risknem? 🌱🍂🐜

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký den, fungovat to bude určitě a dokonce ani nemusíme řešit případný zápach mléka. I tak bych ale po pár hodinách rostliny spláchl hadicí, jak říkáte, a postupoval tímto způsobem několik dní. Jinak doporučuji mléko aplikovat v ranních nebo podvečerních hodinách, protože tak zamezíme postřiku prospěšného hmyzu, který je aktivní v průběhu dne, a dále také nedojde k rychlému zaschnutí mléka. Posílám pozdravy na Slovensko, Víťa.

    OdpovědětVymazat
  3. Vdaka...to sa mi paci, lebo tie vosky mi nicia niektore rastlinky a chemia...ta sa mi nepaci..urcite vyskusam.🍀....vela,vela pozdravov zo Slovenska 🙋

    OdpovědětVymazat