Hlavnou ingredienciou tejto vynikajúcej krémovej polievky je takzvaný zeler voňavý buľvový (Apium graveolens var. rapaceum). Osobne mám veľmi rada tento druh polievok. Sú rýchle, chutné, výživné a veľmi jednoducho a bezpečne sa dá pri nich improvizovať. Nič nepokazíme, ak niektorú z prísad vynecháme, nahradíme, prípadne pridáme niečo nové, alebo jednoducho trošku zmeníme pomer. Ak to robíme s citom, výsledkom je jemne odlišná príchuť, pretože zeler je sám o sebe dosť aromatický. Výborne sa napríklad dopĺňa s jablkom. Kto sa chce vyhnúť mliečnym výrobkom, stačí ak vynechá smotanu a maslo nahradí olivovým olejom. Možností je veľa a výsledkom je tanier zaručene chutnej polievky, ktorá príjemne zahreje v zimných mesiacoch. Kto by predsa len radšej nasledoval recept, nech sa páči a dobrú chuť.
Prísady:
50 g maslacibuľa nadrobno nakrájaná
2 strúčiky cesnaku najemno nakrájané
pór nakrájaný na kolieska
1 stonka zeleru nadrobno nakrájaná
kytička čerstvého tymiánu
zeler buľvový olúpaný a nakrájaný na kocky
1 l kuracieho vývaru
200 ml sladkej smotany
soľ a čierne korenie
štipka muškátového orieška
hrsť opražených vlašských orechov
Postup:
1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a pražíme 2-3 minúty, kým trochu nezmäkne. Potom pridáme cesnak, pór, stonku zeleru, a tymián. Spolu pražíme ďalšiu minútu. Potom pridáme zeler nakrájaný na kocky. Zalejeme to vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo pokiaľ zeler nezmäkne. Povyberáme väčšie a viditeľné stonky tymiánu.
2. Nakoniec uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom kým nedosiahneme jemný krém. Prilejeme zohriatu smotanu a spolu necháme prejsť varom.
Marianka ta polievka urcite chuti vyborne....Vyskusam mnam...🍜😘😘
OdpovědětVymazat