pondělí 13. února 2017

Voňavá zelerová polievka

Hlavnou ingredienciou tejto vynikajúcej krémovej polievky je takzvaný zeler voňavý buľvový (Apium graveolens var. rapaceum). Osobne mám veľmi rada tento druh polievok. Sú rýchle, chutné, výživné a veľmi jednoducho a bezpečne sa dá pri nich improvizovať. Nič nepokazíme, ak niektorú z prísad vynecháme, nahradíme, prípadne pridáme niečo nové, alebo jednoducho trošku zmeníme pomer. Ak to robíme s citom, výsledkom je jemne odlišná príchuť, pretože zeler je sám o sebe dosť aromatický. Výborne sa napríklad dopĺňa s jablkom. Kto sa chce vyhnúť mliečnym výrobkom, stačí ak vynechá smotanu a maslo nahradí olivovým olejom. Možností je veľa a výsledkom je tanier zaručene chutnej polievky, ktorá príjemne zahreje v zimných mesiacoch. Kto by predsa len radšej nasledoval recept, nech sa páči a dobrú chuť.

Prísady:
50 g masla
cibuľa nadrobno nakrájaná
2 strúčiky cesnaku najemno nakrájané
pór nakrájaný na kolieska
1 stonka zeleru nadrobno nakrájaná
kytička čerstvého tymiánu
zeler buľvový olúpaný a nakrájaný na kocky
1 l kuracieho vývaru
200 ml sladkej smotany
soľ a čierne korenie
štipka muškátového orieška
hrsť opražených vlašských orechov

Postup:
1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a pražíme 2-3 minúty, kým trochu nezmäkne. Potom pridáme cesnak, pór, stonku zeleru, a tymián. Spolu pražíme ďalšiu minútu. Potom pridáme zeler nakrájaný na kocky. Zalejeme to vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo pokiaľ zeler nezmäkne. Povyberáme väčšie a viditeľné stonky tymiánu.

2. Nakoniec uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom kým nedosiahneme jemný krém. Prilejeme zohriatu smotanu a spolu necháme prejsť varom.

3. Podávame s opraženými vlašskými orechmi.





1 komentář:

  1. Marianka ta polievka urcite chuti vyborne....Vyskusam mnam...🍜😘😘

    OdpovědětVymazat