pátek 31. března 2017

Záhrady pri Tylney Hall


Romantická. 
Tento prívlastok plne vystihuje záhradu, ktorú som nedávno navštívila. Tylney Hall je panstvo s bohatou históriou siahajúcou až do roku 1561 a dnes slúži ako luxusný hotel. Zdobia ho záhrady rozprestierajúce sa na 66 akroch plné krásnych zákutí a prekvapení. Len si predstavte koľko príbehov by nám mohli rozpovedať stromy a kríky, ktorých tu rastie vyše 250 000. Mnohé z nich si pamatajú minimálne obdobie počas prvej svetovej vojny, kedy sa panstvo premenilo na nemocnicu a park slúžil ako vojenská základňa pre chov koní.

V rokoch 1948 a 1984 sa tu dokonca usídlila škola. Nakoniec vyslobodenie prišlo v roku 1985, kedy sa po veľkej rekoštrukcii otvorili brány hotela a reštaurácie. Všetci si dobre vieme predstaviť, hlavne pri spomienke na časy, kedy sme sami drali školské lavice, akú neplechu viedia narobiť študenti. Snáď ešte väčšiu než večne  prežúvajúce kone. Preto je viac než pochopiteľné, že samotná záhrada si vyžadovala veľa pozornosti a lásky po rokoch pustošenia. A tej sa jej dostalo najskôr od Gertrude Jekyll, výnimočne talentovanej záhradnej dizajnérky. Gertrude pôsobila v Británii na začiatku 20. stročia a jej práca sa zapísala do knihy histórie záhradného dizajnu. Posledných 25 rokov, až do súčastnosti sa o toto vzácne dedičstvo stará záhradník Paul Tattersdill aj so svojím tímom. Dodnes niektoré jej časti prechádzajú rekonštrukciou.











Počas mojej návštevy mi počasie veľmi neprialo, avšak zamračený marcový deň vyjasnili lúky žltých narcisov (Narcissus), hviezdami posiata magnólia (Magnolia stellata) či ružový zázrak v podobe kamélie (Camellia).





Jazero kedysi slúžilo ako zásoba pitnej vody až do dňa, kedy sa úplne zanieslo a bolo plné odumretých kmeňov stromov. Následne bolo vybágrované, opäť napustené a bol na ňom postavený takzvaný lodný most.




Talianska záhrada je typickým príkladom formálnej záhrady. Dokonale ostrihané živé ploty, zbierka podmanivých ruží a umenie v podobe originálnej fontány a sôch. To všetko však bolo stratené pod asfaltovým tenisovým kurtom v školských rokoch Tylney Hall. Fontánu sa podarilo zrekonštruovať len na základe archeologických vykopávok.





Ako z učebnice. Ukážkový príklad špeciálne trénovaných jabloní na zakrpatených podpníkoch.







Ha Ha. Nevysmievam sa vám. :) To je termín zo žargónu záhradného dizajnu a takto to vyzerá v praxi, keď sa postaví múrik tak, že je vlastne vsadený do kopca. Zrejme sa šli smiechom popukať tí, čo to vymysleli a sledovali úbohých nič netušiacich ľudí padajúcich cez obzor.








 Magický svet vodných záhrad navrhnutých Gertrude Jekyll. Tu máte pocit, že príroda a človek dokážu vo vzájomnéj harmónii vytvoriť naozaj unikátne dielo.


Žádné komentáře:

Okomentovat