pátek 28. dubna 2017

Rebarborový 'crumble'


Minulé leto sme s mojou milou pani domácou trochu vylepšili recepty s rebarborou. Inšpirácia prišla z knižky o bylinkách od Jekky McVicar, ktorá je vychýrený znalec liečivých rastlín a predovšetkým ich pestovania v záhrade. Vrele odporúčam. Dokonca existujú aj preklady jej publikácií do slovenského či českého jazyka. Okrem toho, že sa angelika krásne ťahá k nebu a dodáva nášmu bylinkovému záhonu dekoratívny a výškový rozmer, nevedeli sme, čo s ňou.

čtvrtek 20. dubna 2017

Kalendář

Duben


Jaro je tady. Dny jsou delší a teplejší. Narcisy, krokusy, tulipány a hyacinty jsou v plné kráse. Stromy a keře začínají opět rozjíždět svou hru a tak jako každý rok začínají rašit nové listy. Duben, pokud nás tedy nepřepadne sněhová kalamita, je měsícem, kdy začínáme stále více pracovat přímo venku v zahradě. Začínáme připravovat záhony na jarní sázení, sejeme zeleninu ven, přesazujeme sazeničky. Duben je také měsícem prvního sečení. 

pátek 14. dubna 2017

Príbeh paradajky - 2. časť

Dostala sa mi do rúk kniha o päťdesiatich rastlinách, ktoré zmenili priebeh dejín. Nasledovalo sklamanie po zistení, že medzi nimi nie je paradajka. Dámi a páni z európskych salónov na prelome 17. a 18. storočia by boli iného názoru. Vtedy totiž považovali malé divé mexické paradajky za afrodiziakum par excellence a niesli poetický názov: jablká lásky (love apples). Možno bola táto informácia natoľko diskrétna a starostlivo strážená presne tak, ako aj mená zákazníkov nemenovaných salónov. Preto sú teraz tieto vzácne plody nedocenené. Nech je ako chce, zvyšok nechám na vašu predstavivosť a radšej sa idem venovať mojim priesadám.

pátek 7. dubna 2017

Přesazujeme sazeničky

V dnešním článku se vrhneme na naše sazeničky. Jedná se tedy o pokračování článku "Nejlepší část roku je tady", kdy jsme seli semena. Tady v Anglii dávno mrazy skončily, jestli tedy vůbec nějaké byly, a tak je na čase zkontrolovat, jak se daří našim sazenicím, které jsme seli na začátku března. V československých podmínkách se začalo samozřejmě později, nebo se teprve začíná, a tak berte tento článek jako návod na konec dubna/začátek května. Pokud na svoji úrodu nijak nepospícháte, počkal bych po posledních mrazech a zasel bych semínka přímo do země. Já osobně mám rád předpěstování, protože tak prodloužím sezonu, lépe řečeno ji urychlím a mám zeleninu přibližně o měsíc dříve. Další výhodou, kterou v tomto způsobu pěstování vidím, je fakt, že můžu zaset méně semínek a ušetřit si je tak na příští rok. Odpadá totiž přesívání do řádků a následné třídění. Tak jdeme tedy na to.