pátek 31. března 2017

Záhrady pri Tylney Hall


Romantická. 
Tento prívlastok plne vystihuje záhradu, ktorú som nedávno navštívila. Tylney Hall je panstvo s bohatou históriou siahajúcou až do roku 1561 a dnes slúži ako luxusný hotel. Zdobia ho záhrady rozprestierajúce sa na 66 akroch plné krásnych zákutí a prekvapení. Len si predstavte koľko príbehov by nám mohli rozpovedať stromy a kríky, ktorých tu rastie vyše 250 000. Mnohé z nich si pamatajú minimálne obdobie počas prvej svetovej vojny, kedy sa panstvo premenilo na nemocnicu a park slúžil ako vojenská základňa pre chov koní.

pátek 24. března 2017

Připravte si nůžky - stříhání začíná

Jakmile mrazy trvale poleví, můžeme začít se střihem různých dřevin. Vždy je důležité znát, co se v daném období stříhá. Pokud si nejsme jistí, o jakou rostlinu se jedná, raději se zeptáme někoho, kdo takovou rostlinu již má delší dobu a má s ní nějaké zkušenosti. Dále můžeme použít obecné pravidlo kvetoucích keřů. Vše, co kvete před červnem, ostříháme po odkvětu. Po červnu kvetoucí keře ostříháme po jarních mrazech. Tak že vytáhněte a vyčistěte (třeba pomocí kečupu) nůžky a jde se na to.

čtvrtek 16. března 2017

Príbeh paradajky - 1.časť

Na úvod som sa rozhodla citovať britského novinára Milesa Kingtona, ktorý raz povedal: "Vedomosťou je, keď vieme o paradajke, že je to ovocie. Múdrosťou je, keď ju nepridáme do ovocného šalátu." Dnes už je možné všetko, avšak pravdou ostáva to podstatné: paradajka je ovocie. Ďalším, menej známym faktom je, že je to trvalka. Teoreticky, ak by sme naše paradajky nechali v zemi a nezabila ich krutá zima, tak by si veselo rástli ďalej aj nasledujúci rok. A to nás privádza na začiatok príbehu tohto skromného ovocia, mylne zaradeného do kategórie zeleniny.

pátek 10. března 2017

Kalendář

Březen

Sníh začíná tát a odhaluje první rostliny. Příroda se probouzí. S březnem nastává konec našim nedočkavým rukám. Pomalu ale jistě se můžeme dát do práce. Březen je obdobím posledních úklidů, lépe řečeno jarních příprav. Začínáme sít semínka, stříhat keře a přihnojujeme záhony.

pátek 3. března 2017

Záhrady Sira Harolda Hillier

Veľkolepý názov predpovedá veľkolepú ukážku zo sveta rastlín a tak tomu aj je. Vitajte v záhradách Sira Harolda Hillier, jednej z najväčších svetových zbierok mrazuodolných stromov a kríkov.

Tu som sa presvedčila, že ani zdanlivo mŕtve a neatraktívne zimné obdobie nie je prekážkou pre oko lahodný dispej. Aj v pochmúrny sivý februárový deň ako bol ten, v ktorý som záhrady navštívila, nám náladu pozdvihnú pestrofarebné kombinácie stoniek drieňov (Cornus), vŕb (Salix), spolu s odlupujúcou sa kôrou  na mnohých stromoch ako sú brezy (Betula) a javory (Acer). Dokonca sa tu stretneme aj s kvitnúcimi krami, medzi nimi zemolez (Lonicera), mahónia (Mahonia), Sarcococca a hrab obyčajný (Hamamelis). Anglické mierne podnebie praje aj čemericiam (Hellebore) a skorým cibuľkám.